Borůvková lékárna

Borůvky byly odpradávna oblíbenou potravou. V nedávné době byly zařazeny mezi „super potraviny“, jejichž konzumace vám zajistí pevné zdraví, dlouhý život i krásu.

Malé tmavomodré kuličky jsou doslova nabity množstvím zdraví prospěšných látek. Obsahují velké množství vitaminu C a železa. To jsou společně se zinkem látky, které podle Josefa Richtera z Centra imunologie a mikrobiologie zdravotního ústavu české populaci ve stravě chybí nejvíce. Borůvky jsou zároveň bohaté na obsah mědi, manganu a vitaminu E.

Americký lékař Steven Pratt borůvkám přisuzuje nedocenitelnou roli ve zmírnění úbytku duševních sil. Látky obsažené v borůvkách pomáhají chránit mozek před negativním vlivem stresu a zmírňují vliv stárnutí na tento orgán včetně Alzheimerovy choroby. Borůvky jsou chutným „lékem“ proti stresu. Také lesní zvěř vyhledává při silném stresu, např. v období říje, borůvky bohaté na živiny. Vysoce hodnotné biolátky borůvek zklidňují organismus.

Antičtí lékaři používali borůvkový sirup proti průjmům a úplavici. Z 16. století pochází zmínka o užívání sirupu z plodů při onemocněních plic a trávicí trubice. Ještě později jako prostředek proti teplotě.

Mnohé léčivé hodnoty borůvky se odvozují od jejích hlavních složek- antokyanů, které mají mocné antioxidační účinky. Tyto sloučeniny pomáhají působit proti poškození buněk nestabilními molekulami kyslíku, nazývanými volné radikály. Borůvky jsou patrně vůbec nejvýznamnějším zdrojem antioxidantů v ovocné říši s nejvyšší schopností ničit volné radikály. Ty se významně podílí na destrukci buněk a tkání těla a působí na rozvoj rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky a dalších závažných chorob.

Antokyany podporují odolnost cév, brání shlukování krevních destiček, umožňují regeneraci červeného barviva, jsou významným pomocníkem pro zlepšení krevního obrazu. Podle Agnes Rimandové, vedoucí výzkumu amerického ministerstva zemědělství, borůvky mohou být účinnou zbraní proti obezitě a srdečním chorobám, které jsou hlavní příčinou úmrtí v celém civilizovaném světě.

Borůvkové antokyany upravují průtok krve v kapilárách i větších cévách a ocení je lidé s nedostatečným krevním oběhem v končetinách. Borůvkový výtažek je vhodný i k léčení křečových žil a hemoroidů, zvláště během těhotenství. Léčebný účinek borůvek na kapiláry může prospívat lidem, kterým se snadno dělají modřiny.

Borůvky obsahují sloučeninu, která funguje obdobným způsobem jako léky, jichž se užívá ke snižování škodlivého cholesterolu. Borůvky by se mohly stát alternativou pro pacienty, kteří trpí vedlejšími účinky takových léků. Nejefektivnějším borůvkovým antioxidantem snižujícím cholesterol je pterostilben, který se také vyskytuje v hroznech a červeném vínu- potravinách hojně doporučovaných k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Pterostilben zároveň pomáhá regulovat množství cukru v krvi, je tak účinný v boji proti cukrovce 2. typu. Jako podpůrný prostředek pro léčbu cukrovky se užívají rostliny s obsahem glukokininů. Tyto látky totiž usnadňují uvolňování inzulinu ze slinivky břišní a mírně zvyšují jeho tvorbu.

Stopová množství těchto látek obsahuje mnoho rostlin-např. řepa, celer, čočka, hrách. Krátkým varem se glukokininy neničí, proto mohou být sušené rostliny dobře rozmělněny v čajových směsích. Lístky borůvky nasbírané před zralostí plodů obsahují poměrně velké množství myrtillinu, který zlepšuje využití cukru. Oprávněně se tak myrtillin nazývá rostlinným inzulínem.

Největší účinky na léčbu cukrovky však vykazují koncentrované borůvkové extrakty. Příznivě ovlivňují i další degenerativní procesy provázející cukrovku – diabetickou neuropatii, nefropatii a retinopatii. Borůvka pozitivně působí na výživu periferních nervů, posiluje drobné kapiláry.

Podpůrným užíváním borůvky nenahrazujeme diabetickou dietu ani užívání léků snižujících hladinu cukru v krvi nebo aplikaci inzulínu. Zkušenosti však ukazují, že borůvky můžeme zařadit mezi prostředky, které hladinu cukru prokazatelně snižují.

Borůvky zlepšují trávení, chrání sliznici trávicího ústrojí, pomáhají při rozpouštění kamenů žlučníku a ledvin. Jejich protizánětlivého působení hojně využijeme pro léčení zánětů střev, močového měchýře, vředových chorob, chronické bronchitidě, zánětu dásní a hrdla. 

Mají významné antibakteriální působení. Účinkují proti Escherichia coli a stafylokokům, známé jsou jako prostředek proti průjmům. Jako spasmolytikum uvolňující křeče hladkého    svalstva najdou využití při poruchách trávení spojených s křečemi v břiše a ke zmírnění menstruačních potíží.

Obsah tříslovin násobí desinfekční působení v trávicím ústrojí. Listy jsou součástí čajových směsí s protizánětlivým a mírně diuretickým účinkem na záněty močových cest, ale také zevně na koupele a výplachy na kožní problémy, špatně se hojící rány, vředy a afty.

Sušené borůvky můžeme rozžvýkat a polknout nebo je můžeme nechat nabobtnat a velmi mírně povařit jako tradiční prostředek proti průjmu. Na jednu dávku použijeme dvě polévkové lžíce.

Pro  přípravu čaje z listů použijeme dvě čajové lžičky řezaných listů na ¼ l vody, 10 min. povaříme a po odstátí pijeme ve dvou až třech denních dávkách.

Moderní terapeutickou formou jsou koncentrované borůvkové extrakty, které obsahují 100-250x větší množství účinných látek, než kolik je jich obsaženo v čerstvých plodech. Hojně je využíváme jako podporu řešení všech chronických onemocnění ovlivnitelných borůvkou. V léčebných dávkách jde o rostlinu velice bezpečnou, vhodnou i pro dlouhodobé podávání.

Za 2. světové války piloti British Air Force zjistili kuriozní skutečnost, že jejich noční vidění se zlepšilo, když jedli borůvkový džem. Jejich zprávy podnítily výzkum této rostliny, která se kromě mnoha dalších potíží používá i při léčení široké palety zrakových poruch.

Borůvkové antokyany zvyšují kvalitu vidění při tlumeném světle, prokazatelně zlepšují zrak, především vidění za zhoršených světelných podmínek. Zvláště důležitý je jejich vliv na oční sítnici, což je část citlivá na světlo, nutná k adaptaci na světlo a tmu. Borůvky použijeme k léčení šerosleposti, stejně jako špatného vidění, vznikajícího jako reakce na prudké denní světlo.  

Borůvkový výtažek posiluje kapilární cévy a usnadňuje tak přísun okysličené krve do sítnice. Hraje tak významnou roli v prevenci i léčbě degenerativního onemocnění sítnice (retinopatii). Také je účinný v prevenci makulární degenerace – postižení místa nejlepšího vidění na oční sítnici a katarakty – zákalu oční čočky. Borůvka může být cenná i v léčbě a prevenci glaukomu – zeleného zákalu, onemocnění způsobeného vysokým nitroočním tlakem. Dlouhodobé užívání borůvkového výtažku upravilo zrak i u běžné krátkozrakosti, ačkoli mechanismus tohoto procesu není přesně znám.

Borůvky jsou divoká plodina, která není znehodnocena šlechtěním, poměr všech výživných a zdraví prospěšných látek je jedinečný. Nejsou ošetřovány žádnými chemikáliemi a během roku nám je okopává a hnojí příroda sama, takže – hurá na borůvky!

Autor: Štěpánka Kutišová